dieren vrezen de grens 

Helaas werden dieren tijdens de koude oorlog ook slachtoffer van het ijzeren gordijn. Tussen het Bohemer Woud (dat is een 200 kilometer lange gebergtes langs de grenzen van Duitsland, Oostenrijk en Tsjechie) en het Beierse woud stond vroeger een deel van het ijzeren gordijn Met elektrische afrastering. Dat betekend dat er stroom op staat. Vroeger vielen daar in het geval met dieren veel doden. En nu blijkt uit onderzoek met het GPS apparatuur dat edelherten nog steeds van hun moeder leren dat ze uit de buurt moeten blijven bij de plek waar 25 jaar geleden het ijzeren gordijn stond. Dus hertenkalfjes leren van hun moeder waar ze wel en niet mogen komen en hoewel er nu geen een hert meer op de wereld is die het ijzeren gordijn heeft gezien. Blijft het gebied waar vroeger het ijzeren gordijn stond nog steeds verboden gebied voor edelherten. 

 

en ook de terugkeer van de wolf in Nederland heeft te maken met het ijzeren gordijn. Vroeger leefden de meeste wolven voor ons aan de andere kant van het ijzeren gordijn. En voor de wolven was het onmogelijk om langs het ijzeren gordijn te komen. Als wij in Nederland dachten aan wolven hier in ons landje dan keken we vooral naar de wolven in Spanje, Italië, en soms naar Frankrijk. Want in die landen leefden de dieren nog wel maar ze hadden het er heel zwaar. Dus het zou lastig zijn voor die wolven om naar Nederland te trekken. Maar toen het ijzeren gordijn weg ging kregen de wolven het veel makkelijker in HEEL Europa. En omdat de wolven het veel makkelijker kregen kwamen er steeds meer wolven en daardoor zijn ze nu ook in Nederland.

 

Nu is er weer een nieuw ijzeren gordijn.

Namelijk de grenshekken in Europa die vluchtelingen moeten tegenhouden. Een groep wetenschappers maakt zich zorgen over de gevolgen van de trekroutes van onder meer de wolven, beren, lynxen, wisenten en edelherten. Die dieren kunnen verstrikt raken in afrasteringen en dan op een akelige manier aan hun einde komen.

 

 

 

Nahuel